“Het is een zeer bewuste keuze om die onzichtbare tocht van vluchtelingenkinderen onder de aandacht te brengen”
Op 8 en 9 oktober wandelt er uiteindelijk toch een reus door onze stad. Amal, een Syrisch meisje dat de oversteek maakt naar een betere toekomst, door Europa. "Het is vooral Atlas die erachteraan zijn gegaan om haar toch een stop in Antwerpen te laten maken", vertelt Julie Verdickt van hetpaleis, de artistieke artistieke partner van The Walk.
Op zoek naar haar mama
"Amal is een pop van ongeveer 3,5 meter. De tocht van de pop wordt geleid door Good Chance, een Brits gezelschap dat is gegroeid uit een theaterproject in het vluchtelingenkamp in Calais. Met de tocht van Amal, een meisje dat vlucht uit Syrië richting Europa en Groot-Brittannië willen ze de vluchtelingenproblematiek en vooral het verhaal en de kracht van de kinderen onder de aandacht brengen", verduidelijkt Julie.
"Er bestaan zoveel stereotypen en meningen rond mensen die op zoek gaan naar een betere toekomst, maar kinderen hebben vaak niet echt een keuze. Ze worden op pad gestuurd door familie of gaan mee met hun ouders. Good Chance vindt het belangrijk om deze keer op het kind te focussen en het is tegelijkertijd een goed moment om de kinderrechten en het recht op cultuur nog eens onder de aandacht te brengen. In het beste geval hoop ik dat heel de stad en heel wat organisaties dat moment grijpen om het er eens over te hebben en dat we Amal samen met heel de stad ontvangen."
"Er wordt snel de link gelegd met 'de reuzen', maar dit staat er inhoudelijk en vormelijk volledig los van. De vorige evenementen waren een familie van reuzen van een Frans gezelschap, Royal de Luxe, in samenwerking met de Zomer Van Antwerpen."
De planning
Oorspronkelijk zou Amal een stop maken in Brussel en Gent, en niet in Antwerpen. "Natuurlijk vonden we dat jammer, maar we begrijpen ook dat ze niet in elke stad kan stoppen, want dan duurt de tocht drie jaar. Het is uiteindelijk vooral Atlas, de organisatie voor anderstalige nieuwkomers die actief contact heeft opgenomen met Good Chance en toch een stop in Antwerpen heeft kunnen regelen." Bij hetpaleis zagen ze dit als de uitgelezen kans om zich aan te bieden als artistieke partner voor Amals stop in Antwerpen.
"Op zaterdag 9 oktober was de planning al grotendeels gemaakt en was er niet veel ruimte meer, maar uiteindelijk bleek dat er vrijdagavond nog ruimte was. Daar hebben wij ons als hetpaleis op gesmeten om een programma uit te werken. Zaterdag loopt Amal mee in de Reuskens stoet en sluit daarna aan bij Atlas op het plein. Normaal gaat dat door op het Theaterplein, maar met de markt is dat niet mogelijk op zaterdag en daarom verhuizen ze dit jaar naar Borgerhout", vertelt Verdickt van hetpaleis.
Uit pensioen voor Amal
Amal wordt gemaakt door twee mannen, Adrian Kohler en Basil Jones van de Handspring Puppet Company. De twee werkten jaren samen als poppenmakers en waren sinds kort op pensioen. Speciaal voor de bouw van Amal haalden de twee hun atelier van onder het stof. "Er zijn drie mensen nodig om haar te laten bewegen, maar ze hebben een heel groot team zodat er geregeld gewisseld kan worden. Daarom creëerden de makers verschillende versies van de pop zodat er gewisseld kan worden als Amal langer dan een uur rondwandelt. Ze gaat dan een straatje in en daar wordt dan gewisseld."
Rode draad
De tocht van Amal in Antwerpen wordt getrokken door vier verschillende partners, namelijk hetpaleis, Atlas, district Borgerhout en de Reuskens. "Voor de rode draad van het verhaal op vrijdag en zaterdag hebben we Hussein Mahdi Al-Khalidi, een kunstenaar die zelf gevlucht is vanuit Irak, gevraagd. We vonden het belangrijk dat wij dat niet als voornamelijk wit theaterhuis zouden schrijven. Met het verhaal van Hussein kunnen we een authentiek en geloofwaardig verhaal brengen. Hussein heeft altijd al theater gemaakt, ook in Irak, maar dit is een van zijn eerste grote projecten."
Amal vertrekt op 25 juli in Syrië en eindigt in november in Groot-Brittannië. Haar stop in Antwerpen is gepland op 8 en 9 oktober. Meer info vind je op walkwithamal.org
Dit artikel werd geschreven voor de buurtkrant Den Triangel en verscheen in de papieren editie van 9 juni.
Deze bijdrage kadert in de Intercultural Readiness Check waarmee APJournalistiek de interculturele reflex van zijn studenten wil aanscherpen.